Футболен клуб ЦСКА-София има задължения в размер на над 2.2 млн.

...
Футболен клуб ЦСКА-София има задължения в размер на над 2.2 млн.
Коментари Харесай

"ЦСКА-София" дължи над 2.2 млн. лв. наем на държавата

Футболен клуб " ЦСКА-София " има отговорности в размер на над 2.2 млн. лева към министерството на младежта и спорта (ММС) за използването на ст. " Българска войска " в Борисовата градина и подготвителния комплекс в Панчарево, научи " Сега ". Информацията е непосредствено от държавното сдружение, стопанисващо двата парцела в столицата - " Сердика спортни парцели " ЕАД, чийто принципал е ММС.

В писмо, изпратено до редакцията на вестника, от сдружението вършат конкретизиране по отношение на два материала в " Сега ", отдадени на възможното създаване на напълно нов стадион в държавния парцел в най-големия столичен парк - и (бр. 27 / 9-15 юли 2021 г.).

Във втория е наранена тематиката за учредяването на смесеното комерсиално сдружение " Спортни парцели Българска войска ", в което с равни вноски би трябвало да вземат участие страната, в лицето на " Сердика спортни парцели " (ССИ), и " ЦСКА-София ", посредством преднамерено основаната компания " Арена ЦСКА " ЕООД, благосъстоятелност на клубните шефове Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.

За набирането на началния капитал страната би трябвало да направи непарична вноска, като апортира стадиона и прилежащите му терени в Борисовата градина и подготвителния комплекс в Панчарево, а футболният клуб да преведе 25% от цената на тяхната обща оценка - 23 310 700 лева Преди към две седмици обаче породи задочно различие сред двете страни, откакто членът на съвета на шефовете на ССИ Людмил Лазаров разгласи на конференция, че чакат от " ЦСКА-София " 8 млн. лева, а юристът на клуба Станислав Трендафилов му отговори през медиите, че дължимата вноска в действителност е 5.8 млн. лева

В своето писмо до " Сега " от ССИ прецизират следното:

" Към 30.04.2021 година, според проектоустава за регистриране на новото сдружение " Арена ЦСКА " ЕООД, акционерът ПФК " ЦСКА-София " следва да внесе 25% от цената на записаните на тяхно име акции, което се равнява на парична сума в размер на 5 827 675 лева, и 1 978 338.11 лева отговорности от настоящия контракт за наем - или общо 7 806 013.11 лева Към сегашния миг ПФК " ЦСКА-София " има неизпълнени отговорности по настоящия контракт. "

" Сега " изпрати уточняващ въпрос до ССИ дали има някаква смяна в цитираната дължима сума към 30 април - погасена част или пък нарастнали отговорности. От получения отговор стана ясно, че отговорностите са се нараснали още:

" Към 22.07.2021 година според настоящия контракт за наем, ПФК " ЦСКА-София " има неизпълнени отговорности в размер на 2 257 106.00 лева Към сегашния миг ПФК " ЦСКА-София " не е показал първоначални разходооправдателни документи за оповестените усъвършенствания. В случай че сдружението не показа нужните документи, отговорностите към " Сердика спортни парцели " ще се усилят. "

" Сега " се свърза и с юрист Трендафилов с въпрос дали е осведомен с вероятно съществуващи отговорности от страна на " ЦСКА-София " по 10-годишния контракт за прилагане, подписан с ММС при започване на януари 2018 година против месечен наем в размер на 62 000 лева без Данък добавена стойност.

" Подозирам, че няма такива отговорности. В самия контракт има уговорка, която дава опция за приспадане на наеми от направените вложения. Честно казано, не се занимавам съответно със строителството и с финансовите въпроси, това е счетоводен въпрос. Но съм уверен, че има направени усъвършенствания по парцела доста над всевъзможни вероятни дължими наеми и други суми. Разминаването сред 5.8 млн. и 8 млн. лева е голямо и няма по какъв начин да се дължи на неплатени наеми. Така излиза, че клубът като че ли въобще не е плащал наем по този контракт, а съм уверен, че не е по този начин ", разяснява юристът.

Още през август 2019 година обаче от " ЦСКА-София " изпратиха писмо до ММС, в което оповестиха, че изпитват усложнения да заплащат наема и обществените такси за използването на " Българска войска " и Панчарево. От клуба се оплакаха, че се получава сума в размер, който " очевидно надвишава годишния бюджет на множеството от клубовете, картотекирани постоянно за присъединяване за сезон 2019/2020 в Първа професионална футболна лига на БФС ".

Също тогава от футболния клуб показаха, че са изпълнили капиталовата стратегия за базата в Панчарево, където били вложени над 4 млн. лева Беше изтънчено от страната да признае този разход, като го приспадне от контракта за наем, само че явно и до през днешния ден това не се е случило. Оказва се, заради непредоставени документи от страна на футболния клуб.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР